Secundă intercalată
23:59:60 – e ceva real. Ocazional, anul are o secundă în plus. Această practică a fost adoptată pentru a ține pasul cu timpul solar din cauza că Terra încetinește câte puțin, adică se mărește timpul care e necesar pentru o rotație completă în jurul Soarelui.
Teoretic e simplu – plus o secundă. Însă când ajungem la sistemele informaționale, apare problema similară Y2K. Ca și în cazul Y2K, utilizatorii simpli nu vor fi afectați. Problema apare pe sisteme unde se petrec sute și mii de operațiuni pe secundă și toate acestea trebuie procesate, stocate, monitorizate.
Partea proastă este că secunda nu este adăugată la un interval prestabilit de timp ca în cazul anumul bisect, ci este efectuată de către Serviciul Internațional pentru Rotația Terestră și Sisteme de Referință (IERS) când este considerat de cuviință. Ca urmare, producătorii de software nu au cum să anticipeze și să introducă în cod ajustările necesare pentru a evita eventualele probleme. Ajustarea se face la nivel de OS, deci e important de a aplica patch-urile de rigoare. Oricum, rămâne pe seama softul capabilitatea de a procesa și valida ora 23:59:60.
Google a soluționat problema prin a împărți secunda în milesecunde.
Nu mulți însă își pot permite o abordare serioasă a acestei probleme, așa că majoritatea o ignoră, iar foarte puțini sun cei ce pătimesc pe urma ei.
Articol inspirat din Wikipedia